Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:47

Σε… τεντωμένο σχοινί…

882 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/11/2015, 12:43 μμ | 0 σχόλια

Tου Κώστα Μπετινάκη




  
Σε επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων εξελίσσεται η ρωσο-τουρκική κρίση, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, τη στιγμή που η μη καταδίκη της πρωτοφανούς ενέργειας από την πλευρά της Δύσης ισοδυναμεί με… σιωπή συνενοχής.

Οι υπόγειες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ISIS έρχονται στο προσκήνιο έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικούΤο «παράξενο» επικοινωνιακό παιχνίδι, με τις δηλώσεις αρχηγών κρατών και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, δημιουργεί ατμόσφαιρα έντασης μεταξύ των πλευρών που έχουν εμπλακεί στον τετράχρονο πόλεμο στη Συρία, καθιστώντας oρατό τον κίνδυνο να βρεθούν άπαντες στη δίνη ενός πολέμου.

Ωστόσο, ο πραγματικός εφιάλτης δεν αφορά το ενδεχόμενο μίας σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όσο το πλέον επικίνδυνο σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ (και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ) να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη Ρωσία.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά, (απροειδοποίητα όπως δήλωσε ο ένας από τους δύο χειριστές του που τελικά διασώθηκε), αποτελεί προσπάθεια να τεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας, καθώς -όπως φαίνεται- η επιτυχής και άμεση ανάμειξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία προκάλεσε «ενόχληση» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Οι κινήσεις της Μόσχας έπληξαν, μεταξύ άλλων, δυνάμεις που υποστηρίζονταν -έως τώρα- από μια περίεργη συμμαχία ΝΑΤΟϊκών και άλλων δυτικών δυνάμεων, μαζί με κράτη του κόλπου. Άπαντες φαίνεται να ενίσχυαν μισθοφορικές ισλαμικές ομάδες για την ανατροπή του Άσαντ, η κάθε μία υπηρετώντας το δικό της γεωπολιτικό συμφέρον.

Η Τουρκία για παράδειγμα, έχοντας εδαφικές βλέψεις σε εδάφη που ανήκαν κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (πάγιο όνειρο της Άγκυρας) θέλει την ανατροπή του Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα πλήττει και βάσεις των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο συριακό έδαφος, με την πρόφαση ότι βομβαρδίζει τζιχαντιστές του Χαλιφάτου.

Από τις ρωσικές επιχειρήσεις στα τουρκο-συριακά σύνορα, ενοχλήθηκε επίσης η Άγκυρα, επειδή οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν και Τουρκομάνους -που εξοπλίζονται από την Τουρκία να πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Το κυριότερο πλήγμα που φαίνεται να δέχεται η Τουρκία, από την ένταση που δημιούργησε στις σχέσεις της με τη Μόσχα, είναι η δυσκολία πλέον να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο αγωγό φυσικού αερίου με την ονομασία Turkish Stream, με τον οποίο θα έφτανε το ρωσικό φυσικό αέριο ως τα σύνορα με την Ελλάδα κι από εκεί με κατεύθυνση την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Vladimir Avatkov, καθηγητή στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας με ειδικότητα τα τουρκικά θέματα, «η κατάρριψη του ρωσικού τζετ δυσκολεύει την επανάληψη των συνομιλιών για τον ρωσο-τουρκικό αγωγό -κάτι που δείχνει έλλειψη οραματισμού από τους Τούρκους ηγέτες».

Ο Ρώσος καθηγητής σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα RBTH υποστηρίζει πως «η Άγκυρα δεν κατάλαβε πως ένα τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα θα έδινε στην Τουρκία το δικαίωμα να διαχειρίζεται την βαλβίδα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με όλα τα πλεονεκτήματα της θέσης αυτής».

Κλείνει το μάτι στην τρομοκρατία η Άγκυρα;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί η πρωτοφανής απόφαση της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις υπογραμμίζουν ότι οι υπόγειες σχέσεις της Άγκυρας με τους τζιχαντιστές ήταν αυτές που πυροδότησαν την ένταση με την «Αρκούδα», καθώς η μάχη συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία είναι έκδηλη.

Οι πρώτες «δειλές» αναφορές στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Χαλιφάτο είχαν γίνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αττάλεια, όπου ο Πούτιν παρουσίασε στους ομολόγους του φωτογραφίες των κομβόι που διακινούν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών. 

Ωστόσο, έπειτα από την εχθρική ενέργεια της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς οι «ενδείξεις» σιγά-σιγά παίρνουν τη μορφή γεγονότων.

Χοντρό παιχνίδι για το πετρέλαιο

Η μάχη μεταξύ του Χαλιφάτου και του Άσαντ στη Συρία, το οποίο βασίζεται οικονομικά στις πετρελαϊκές βάσεις που βρίσκονται εντός της επικράτειάς της, μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους ηγέτες των δύο χωρών. 

Η Μόσχα, εκτιμώντας ότι τα συμφέροντά της συμπορεύονται με αυτά του προέδρου της Συρίας, στηρίζει τον Άσαντ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, οι οποίοι δέχονται την αρωγή της Τουρκίας σε όπλα.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο φαίνεται να «ξεπληρώνει» την εξυπηρέτηση του Ερντογάν, πολεμώντας τους Κούρδους αντάρτες, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Reuters, οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησαν να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014. Το Reuters στηρίζεται στην έρευνα Τούρκου εισαγγελέα και στις καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της Χωροφυλακής.

Όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η στήριξη της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής σε βάρος της ISIS, περιορίζεται σε λόγια άνευ ουσίας.

Στην πράξη, η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου προέρχεται κυρίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο γίνεται ως επί των πλείστων με τους Τούρκους.

Ευκατάστατη… τρομοκρατία

Με λυμένο το πρόβλημα ρευστότητας, το Ισλαμικό Χαλιφάτο προελαύνει στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, έχοντας στα χέρια του πολύτιμες υποδομές. Λύτρα για απαχθέντες, χρήματα από εκβιασμούς, πώληση προστασίας και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων πολιτών γεμίζουν τα ταμεία της ISIS, ενώ στα ποσά αυτά αθροίζεται και η σημαντική ενίσχυση από κράτη του Περσικού κόλπου.

Ωστόσο, η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν είναι άλλη από τον «μαύρο χρυσό». Εκτιμάται ότι η ISIS διαθέτει περίπου 1.000 βυτιοφόρα για τη μεταφορά του πετρελαίου, ενώ τα μηνιαία έσοδα από την πώλησή του ανέρχονται σε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. 

Με τον τρόπο αυτό, το Ισλαμικό Χαλιφάτο αυξάνει τα αποθέματά του σε ξένο συνάλλαγμα, το οποίο είναι βεβαίως εντελώς αφορολόγητο. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οι τζιχαντιστές συναλλάσσονται μεταξύ άλλων και με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, παρέχοντάς του πετρέλαιο έναντι μετρητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χέρια του Ισλαμικού Χαλιφάτου πέρασαν, επίσης, καταθέσεις άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ κατά την κατάληψη της Μοσούλης.

Ο Ασάντ «δείχνει» τον Ερντογάν

Μιλώντας στην τηλεόραση της Κίνας στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Συρίας υπογράμμισε ότι«αν δεν υπήρχαν η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει το ISIS».
 
«Οι ακραίες οργανώσεις στην πράξη στηρίζονται από την Τουρκία. Ερντογάν και Νταβούτογλου τους στηρίζουν προσωπικά, επιτρέποντας την πώληση λαθραίου πετρελαίου μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία είναι η αρτηρία του ISIS», πρόσθεσε.

Σε ίδιο χρόνο με τις δηλώσεις Άσαντ, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου συνδέουν τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν Αλ Κάντι, φερόμενο ως τρομοκράτη, με την οικογένεια Ερντογάν.

Ο Γιασίν Αλ Κάντι -που εμφανίζεται να κατείχε ηγετικό ρόλο στην Αλ Κάιντα- φαίνεται να είχε συχνές επαφές τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και με τον γιο του Μπιλάλ, στα χρόνια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, όσο και μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

«Μέσα στο 2012, ο Αλ Κάντι επισκέφτηκε την Τουρκία τέσσερις φορές με το ιδιωτικό του τζετ να προσγειώνεται στο δεύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και να γίνεται δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό, προσωπικά, χωρίς κανέναν έλεγχο και με κλειστές τις κάμερες ασφαλείας του αερολιμένα», αποκάλυψε Γάλλος δημοσιογράφος.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν παρουσίασε τον Γιασίν Αλ Κάντι ως Σαουδάραβα επιχειρηματία που επισκέφτηκε την Τουρκία για επενδύσεις και αρνήθηκε πως είχε σχέση με την τρομοκρατία.

Οικογενειακή υπόθεση

Ο γιος του Τούρκου Προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, φέρεται ως εμπλεκόμενος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου που κάνουν οι τζιχαντιστές. Ο Μπιλάλ Ερντογάν, που είναι ιδιοκτήτης εφοπλιστικών εταιρειών, λέγεται ότι έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες για να μεταφέρει το κλεμμένο πετρέλαιο της Συρίας και του Ιράκ σε ασιατικές χώρες.

Τα τουρκικά Μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μάλιστα, κατηγορούν τον πατέρα Ερντογάν και ιδιαίτερα τον γιο του Μπιλάλ, ότι χρησιμοποιούν το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ) ως κάλυψη για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Όπως αποκάλυψεο ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβ Έμορι, το ίδρυμα χρηματοδοτείται μέσω του ιδίου του Αλ Κάντι και πως το τουρκικό ίδρυμα αποτελεί παρακλάδι της οργάνωσης «Ένωση του Καλού» (UG), η οποία καθοδηγείται από τον σεΐχη Γιουσούφ Αλ Καραντάουι. Η δράση της εν λόγω οργάνωσης έχει απαγορευτεί στη Γερμανία λόγω της σύνδεσής της με τρομοκρατικές οργανώσεις και βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα του State Department με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τέλος, το καλοκαίρι είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με την κόρη του Ερντογάν, Σουμεγιέ, η οποία φέρεται να είναι επικεφαλής σε μυστική ιατρική επιχείρηση που παρέχει ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένους τζιχαντιστές.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα