Τρίτη, 16/04/2024 | 17:33

Η Κ.Λ. Πρέβεζας συνεχίζει τις προβολές της, με την ταινία Jimmy’s Hall

744 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2015, 2:46 μμ | 0 σχόλια

Μ. Βρετανία, Ιρλανδία. 2014. Διάρκεια: 109΄.

Ιρλανδία, 1932: ο Τζέιμς Γκράλτον επιστρέφει στη φάρμα του ύστερα από δέκα χρόνια εξορίας στην Αμερική κι επιχειρεί να επαναλειτουργήσει την εγκαταλελειμμένη αίθουσα χορού-πνευματικό κέντρο που ο ίδιος είχε φτιάξει.
Οι νέοι της περιοχής θα τον υποστηρίξουν, θα βρει όμως απέναντί του την εκκλησία και τις αρχές.  
Στρατευμένος, συγκινητικός, λιτός και ανθρώπινος  από τους πλέον συνεπείς –αισθητικά, ιδεολογικά­ και θεματικά– δημιουργούς της κινηματογραφικής ιστορίας, ο 78χρονος Κεν Λόουτς επιστρέφει με την τελευταία (ίσως και ολόκληρης της καριέρας του ) ταινία του στην Ιρλανδία, για να αφηγηθεί μια αληθινή ιστορία πολιτικού αγώνα και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 
Ήρωάς της είναι ο Τζέιμς Γκράλτον, ακτιβιστής από το Έφρινα,  ο οποίος το 1909 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. 
Επέστρεψε  για να λάβει μέρος στον πόλεμο της ανεξαρτησίας κατά των Βρετανών, αλλά και  για να φροντίσει τη μητέρα του. 
Το βασισμένο σε θεατρικό έργο του Ντόναλ Ο’Κέλι («Η Καντίνα» ) σενάριο του Πολ Λάβερτι, μόνιμου συνεργάτη του Λόουτς, τον βρίσκει όταν έχει επαναπατριστεί για δεύτερη φορά κι επιχειρεί να επαναλειτουργήσει την εγκαταλελειμμένη αίθουσα χορού-πνευματικό κέντρο που ο ίδιος είχε φτιάξει παλιότερα στην άκρη του χωριού­. 
Παραδοσιακή μουσική αλλά και πρωτόγνωροι ήχοι τζαζ και σουίνγκ κάνουν τους νέους της περιοχής να χορεύουν και να υποστηρίζουν κάθε πολιτιστική­ δραστηριότητα, η οποία αρχίζει­ σταδιακά να αναπτύσσεται στο χώρο.
Η πρωτοβουλία του Γκράλτον όμως θα βρει απέναντί της την εκκλησία και τις τοπικές αρχές, ξεκινώντας μια αντιπαράθεση που θα κορυφωθεί επικίνδυνα. Με ξεκάθαρους ρόλους καλών και κακών, το «Jimmy’s Hall» κάνει τη μανιχαϊστική λογική του να φαντάζει ναΐφ, αν και ο Λόουτς την υποστηρίζει με αφηγηματική ειλικρίνεια που αφοπλίζει. Δραματικά μονοδιάστατη, η πλοκή αναπνέει στις καθημερινές ανθρώπινες στιγμές της και συγκινεί με το μετωπικό τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει τις έννοιες της αλληλεγγύης και της αυτοθυσίας. Ήρωας μιας άλλης εποχής, ο Τζέιμς Γκράλτον (ο μοναδικός Ιρλανδός που απελάθηκε ποτέ από τη χώρα ) γίνεται ένα διαχρονικό σύμβολο ελευθερίας, τις κινηματογραφικές εντυπώσεις κλέβει όμως ο πατήρ Σέρινταν του σπουδαίου βετεράνου Τζιμ Νόρτον, ο οποίος καταφέρνει να μετατρέψει έναν αντιπαθή άνθρωπο στον πιο πολυδιάστατο, γι’ αυτό κι ενδιαφέροντα χαρακτήρα της ταινίας.
Χρήστος Μήτσης-Αθηνόραμα 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα