Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:58

ΟΗΕ: «Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στο Ν. Σουδαν»

764 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/10/2015, 12:20 μμ | 0 σχόλια

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στις περιοχές του Νότιου Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος και δεκάδες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μολονότι δεν έχει κηρυχθεί επισήμως σε κατάσταση λιμού, το Νότιο Σουδάν διέρχεται τη χειρότερη φάση του στους 22 μήνες μιας σύγκρουσης που σημαδεύεται από ωμότητες και “τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι ζουν σε ακραίες συνθήκες και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα”, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τρεις οργανισμούς του ΟΗΕ, τους UNICEF, FAO και PAM.
Οι ζώνες που πλήττονται περισσότερο από τη σύγκρουση, εξαιτίας της οποίας εμποδίζεται και η αποστολή βοήθειας, βρίσκονται στην πολιτεία Ουνιτέ, στις πλούσιες σε πετρέλαιο βόρειες περιοχές του Νότιου Σουδάν, διευκρινίζουν το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου, σφοδρές μάχες διεξάγονται εκεί και συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό απαγωγών και βιασμών γυναικών και παιδιών, γράφουν οι τρεις οργανισμοί.
“Χωρίς την απεριόριστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής αρωγής, η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να επιδεινωθεί και να μετατραπεί σε λιμό σε ορισμένα μέρη της πολιτείας Ουνιτέ”, προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους.
Το Νότιο Σουδάν είναι από τον Δεκέμβριο του 2013 το θέατρο ενός πολέμου που φέρνει αντιμέτωπους τον τακτικό στρατό, που είναι πιστός στον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ, και μια εξέγερση με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο και νυν αντίπαλό του Ριέκ Μασάρ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα