Σάββατο, 21/10/2017 | 20:26

Η ιστορία της μπαγκέτας και όσα δεν ξέρετε!

1 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/09/2015, 7:50 μμ | 0 σχόλια


Η μπαγκέτα, η λεπτή, αφράτη και μακρόστενη φραντζόλα ψωμιού που χρησιμοποιείται συχνά για σάντουιτς έχει σήμερα… γενέθλια. Η Google αφιερώνει το Doodle της στην 22η επέτειο ττης επίσημης αναγνώρισής της.

Mπορεί όλοι μκας να τρώμε ή να έχουμε δοκιμάσει μπαγκέτα, υπάρχουν όμως πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζουμε για αυτήν!
Η μπαγκέτα αποτελεί… επιστήμη στη Γαλλία! Υπάρχουν περισσότερες από 26.000 Boulangeries σε όλη τη Γαλλία όπου μπορεί κανείς να βρει από μπαγκέτες και κρουασάν, μέχρι τάρτες και δεκάδες άλλους αχνιστούς ή και όχι πειρασμούς.
Κι όμως! Μπορείς εύκολα να φτιάξεις τη δική σου μπαγκέτα! Δες εδώ την συνταγή!
Δείτε το βίντεο που αφιερώνει η Google στην μπαγκέτα:

Υπάρχουν πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζετε για την μπαγκέτα. Δείτε εδώ μερικά από αυτά:Η μπαγκέτα συνήθως έχει πλάτος περίπου 5 έως 6 εκατοστά, ύψος περίπου 3 έως 4 cm και μήκος περίπου 65 εκατοστών. Παγκοσμίως, η μπαγκέτα είναι ένα από τα τυπικά σύμβολα της Γαλλίας. Μαζί με το κρασί, το μπερέ και το τυρί, έγινε ένα σύμβολο ακόμα αν και πλέον αυτό το είδος αρτοσκευάσματος έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες.
Boulangeries: Υπάρχουν περισσότερες από 26 χιλιάδες σε όλη τη Γαλλία. Εδώ βρίσκουμε από μπαγκέτες και κρουασάν, μέχρι τάρτες και δεκάδες άλλους αχνιστούς ή και όχι πειρασμούς.
Τραγανότητα: Η “άψογη” μπαγκέτα πρέπει να είναι τραγανή και καλοψημένη εξωτερικά. Γι΄ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί την επόμενη μέρα.
Πώς κρατάμε την μπαγκέτα: Η παράδοση θέλει τους Γάλλους να κρατούν τις μπαγκέτες κάτω από την μασχάλη τους και μάλιστα χωρίς να τις έχουν πρώτα συσκευάσει. Η νέα γενιά όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο το αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο αν τύχει και δείτε την συγκεκριμένη εικόνα μην ξαφνιαστείτε.
Κόψιμο μπαγκέτα σε σχήμα διαμαντιού: Το χαρακτηριστικό κόψιμο της μπαγκέτας, σε λεπτές πλαγιαστές φέτες είναι γνωστό και ως “diamond cut” και αποτελεί τον πιο κλασικό τρόπο για να την απολαύσουμε.
En mie de painΑυτή η διάσημη γαλλική παρομοίωση, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που “μοιάζει με ψίχουλα” προήλθε από τα αντίστοιχα της μπαγκέτας και… προσφωνεί κάποιον που είναι κενός σε προσωπικότητα.
Μπαγκέτες για πρωινό: Οι Γάλλοι εντάσσουν τον συγκεκριμένο τύπο ψωμιού πάντα στο πρωινό τους. Την ανοίγουν στην μέση, προσθέτουν βούτυρο και μαρμελάδα, την συνδυάζουν με κρουασάν, με χυμούς, με καφέ, με τσάι κλπ…
Jambon-beurre: Αυτή η κλασική συνταγή είναι κάτι σαν… το burger των Γάλλων. Πρόκειται για μια μπαγκέτα γεμισμένη με ζαμπόν και βούτυρο, ενώ ενδιαφέρον έχει και η θεωρία πως η τιμή του ορίζει περίπου το που κινείται η οικονομία όλης της χώρας. Αυτές τις μέρες, κοστίζει περίπου 2,68 ευρώ.
Το σωστό μέγεθος της μπαγκέτας: Μια “σωστή” μπαγκέτα έχει μήκος 55-65 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 250-300 γραμμάρια. Περιέχει 18 γραμμάτια αλάτι και φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι. Αν θυμάστε αυτά τα νούμερα, και κυρίως όταν τα συναντήσετε σε κάποια boulangerie, τότε θα ξέρετε πως η μπαγκέτα σας είναι “αυθεντική”.
Το σωστό ψήσιμο της μπαγκέτας: Τραγανή απ’ έξω, αφράτη από μέσα. Αυτή η χημική διαδικασία που ονομάζεται “maillard effect” αποτελεί το Α και το Ω για μια “σωστή” μπαγκέτα.
Ο Ναπολέων και η μπαγκέτα: Σύμφωνα με την παράδοση ο Ναπολέων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε η μπαγκέτα του να είναι μακριά σε μήκος και αυτό για να μπορούν εύκολα οι στρατιώτες του να την μεταφέρουν στις μεγάλες τσέπες του παντελονιού τους.
Μπαγκέτες λιγότερο ψημένες: Μια έρευνα έδειξε πως περισσότερες από 230 boulangerie στο Παρίσι ψήνουν πλέον λιγότερο από τον καθιερωμένο χρόνο τις μπαγκέτες τους. Ο λόγος είναι για να διατηρούνται τελικά και την επόμενη ημέρα.
Το όνομα μπαγκέτα: Οι μπαγκέτες των μαέστρων αλλά και τα ραβδιά των μάγων ήταν αυτά που έδωσαν το όνομά τους στο αγαπημένο γαλλικό ψωμί.
Η ιδανική συνταγή για την μπαγκέτα: Την εμπνεύστηκε ο Louis XIV και δεν αποτελείται από τίποτα παραπάνω παρά από νερό, αλεύρι, μαγιά και αλάτι.
Μπορείς εύκολα να φτιάξεις τη δική σου μπαγκέτα! Δες εδώ την συνταγή!

newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα